هفت باور غلط مردم درباره دندان‌‌ ‏ها (قسمت اول)

باور غلط مردم درباره دندان‌‌ به آن دسته از عقاید گوناگونی گفته میشود که درباره موضوعات و مشکلات مربوط به دندان در میان مردم نهادینه شده است و باعث شده با نکات درست را باور نداشته باشند .  بسیاری از این عقاید مبنای علمی ندارند. برخی هم شاید به گونه ای عامیانه و غیرمستقیم به واقعیات ارتباط پیدا می‌‌‏کنند. در قسمت اول بررسی باور غلط مردم درباره دندان ها به بررسی سه موضوع شایع خواهیم پرداخت که عبارتند از :

۱- عمر دندان‌ شیری فقط تا هفت سالگی است!

در بین مردم این عقیده اشتباه وجود دارد که عمر دندان‌های شیری فقط تا هفت سالگی است. این گمان غلط موجب شده بسیاری از والدین در مراقبت و بهداشت دندان‌های شیری کودکان سهل‌انگاری کنند. آمارها نشان می‌‌‏دهد که حدود ۷۰ درصد از ناهنجاری‌های دندانی در سنین بالا از کم‌توجهی به دندان‌های شیری و زود از دست دادن این دندان‌ها ناشی می‌‌‏شود.

دندان‌های شیری باید تا سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی حفظ شوند. اما از دست دادن آنها سبب می‌شود فضای خالی آنها به وسیله دندان‌های کنار پر شود و دیگر فضای کافی برای رویش دندان‌های دائمی وجود نداشته باشد. این رخداد بدفرمی و ناهنجاری‌های دندانی و فکی را به دنبال خواهد داشت.

افتادن دندان‌های شیری از شش یا هفت سالگی آغاز و تا ده الی دوازده سالگی ادامه می‌یابد. بنابراین والدین باید درست مانند دندان‌های دایمی از دندان‌های شیری هم مراقبت کنند و برای ترمیم و عصب کشی این دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنند.

۲- دود سیگار و اسپری بی‌حسی درد دندان را از بین می‌برد!

شاید شما هم با کسانی مواجه شده‌‌‏اید که وقتی دچار دندان درد می‌‌‏شوند، با این تصور که دود سیگار می‌‌‏تواند دردشان را کاهش دهد، سیگاری می‌‌‏کشند و یا بخاطر این که فکر می‌‌‏کنند اسپری بی‌‌‏حسی چاره مشکل آنان است، برای خرید این اسپری‌‌‏ها به داروخانه مراجعه می‌‌‏کنند.

اما باید بدانیم که هر دو این دو عقیده اشتباه است. شاید اسپری بی‌حسی اندکی لثه را بی‌حس ‌کند و شما موقتا احساس کاهش درد ‌کنید. اما در حقیقت این احساس گذرا است و تنها با درمان صحیح توسط دندانپزشک  درد دندان‌تان واقعا بهبود می‌‌‏یابد.

۳- جرمگیری به مینای دندان آسیب می‌رساند!

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که جرمگیری دندان باعث نازک شدن مینای دندان و پوسیدگی آن می‌شود. اما در حقیقت، وقتی که جرم و رسوبات روی دندان‌ها ایجاد می‌‌‏شود، درواقع لایه‌ی تشکیل شده روی دندان‌ها موجب می‌‌‏شود که دندان کمتر سردی و گرمی را احساس کند.

پس از انجام جرمگیری با حذف این رسوبات دندان سرما و گرما را بیشتر احساس می‌‌‏کند و این دخداد این باور غلط را به همراه می‌‌‏آورد که جرمگیری برای دندان‌‌‏ها مضر است و دندان‌ها به واسطه این عمل تراشیده و ضعیف شده‌اند. این نکته لازم به تاکید است که اساسا دستگاه جرم‌گیری قادر به تراشیدن دندان نیست و این حالت حساس شدن به سرما و گرما تنها به دلیل برداشته شدن لایه رسوبی و جرم‌‌‏ها است.

در ادامه به بررسی چهار باور غلط مردم درباره دندان‌‌‏ ها (قسمت دوم) خواهیم پرداخت .