زرد شدن دندان ها و علل آن

زرد شدن دندان ها یکی از تغییراتی است که دندان ها با گذشت زمان و در در صورت عدم مراقبت های لازم و کافی ایجاد میشود ؛ اما سوال اینجاست که آیا می‌‌‌‌‏دانید چه عواملی موجب زرد شدن دندان ها و تغییر رنگ دندان‌‌‌‌‏ها می‌‌‌‌‏شوند و برای رفع آن چه کاری باید انجام داد؟

هیچ چیز مثل لبخندی که در آن دندان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏های سفید و مرتب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏تان نمایان است، معرف زیبایی نیست. همچنین داشتن لبخندی زیبا و درخشان تنها ویترین شما نیست. بلکه شاخصی کلیدی برای دارا بودن تندرستی و زندگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏ای شاد و پرنشاط است.

داشتن این حس خوب نیازمند مراقبت‌‌‌‌‌‌‏های اصولی و صحیح و انجام کارهایی است که سلامت دندانهایتان را برای همیشه تضمین کند. اما به هرصورت تحت تاثیر عواملی دندان‌‌‌‌‏ها به تدریج تغییر رنگ داده و بد رنگ می‌‌‌‌‏شوند. در اینجا به ده عاملی که موجب زرد شدن دندان‌‌‌‌‏ها می‌‌‌‌‏شوند، اشاره می‌‌‌‌‏کنیم:

۱- مصرف دخانیات:

استعمال مکرر سیگار، قلیان و سایر دخانیات حاوی توتون و تنباکو، در درازمدت به لک شدن، بد رنگی و زردی دندانها منجر می‌‌‌‌‏شود. ضمن این که زدودن این لکه‌‌‌‌‏ها بسیار طول می‌‌‌‌‏کشد. لکه‌‌‌‌‏های ناشی از نیکوتین یک الی سه ماه زمان می‌‏برد تا با استفاده از مواد سفیدکننده، جرم گیری و بلیچینگ به حالت اول برگردند.

۲- مصرف غذاها و نوشیدنی‌‌‌‌‏های رنگی:

از رایج‌‌‌‌‏ترین دلایل این زرد شدن و بد رنگی در دندان‌‌‌‌‏ها مصرف چای، قهوه، غذاهایی با زردچوبه زیاد، زعفران، رب گوجه فرنگی و آب مرکبات است. نوشابه‌‌‌‌‏های رنگی هم چنانچه زیاد مصرف شوند، به بد رنگی دندانها کمک می‌‌‌‌‏کنند.

۳- افزایش سن:

با افزایش سن بخصوص در سنین پیری، مینا و نیز عاج دندانها فرسوده شده و به تدریج بد رنگ می‌‌‌‌‏شوند. مینای دندان، که بخش سخت خارجی دندان است، در گذر زمان نازکتر شده و در پی آن لایه زرد داخلی پدیدار می‌‌‌‌‏شود.

۴- عوامل ژنتیکی:

بعضی اشخاص به شکل طبیعی صاحب دندانهای سفیدتری نسبت به دیگران هستند و برخی نیز باوجود رعایت همه فاکتورهای مراقبتی، بازهم دندان‌‌‌‌‏هایی زرد و کدر دارند. این موضوع به وراثت و عوامل ژنتیکی مرتبط است. لازم به ذکر است که تغییر رنگ دندان ناشی از افزایش سن و عوامل ژنتیکی معمولا در هر نه نفر از ده نفر وجود دارد.

۵- مصرف برخی داروهای خاص و نیز روشهای درمانی خاص:

مصرف برخی داروها نظیر قطره آهن و نیز دادن داروی آنتی بیوتیک «تتراسایکلین» و «دوکسی سایکلین» به کودکان زیر سن هشت سال که هنوز دندانهایشان در حال رشد است. «آنتی هیستامین‌‌‌‏ها» (نظیر بنادریل) ، داروهای ضد روان‌پریشی و داروهای فشار خون بالا نیز می‌‌‌‌‏تواند به بدرنگی دندان منجر شود.

همچنین برخی شیوه‌‌‌‌‏های درمانی نظیر رادیوتراپی (اشعه درمانی) گردن و سر و نیز شیمی درمانی می‌‌‌‌‏توانند روی رنگ دندان موثر بوده و باعث بدرنگ شدن دندانها شوند.

۶- ابتلا به برخی بیماریها:

بیماریها هم می‌‌‌‌‏توانند عامل موثری در این رابطه باشند. مثلا ابتلا به برخی عفونت‌‌‌‌‏ها در مادران باردار می‌‌‌‌‏تواند با تاثیر بر روی رشد مینای دندان جنین، موجب تغییر رنگ دندان‌‌‌‌‏ها در کودک شود.

۷- بهداشت ضعیف دهان و دندان:

اغلب بد رنگی دندانها مربوط به لکه‌‌‌‌‏های زرد و قهوه ای است که ممکن است از تجمع پلاک دندانی، رنگ ناشی از غذا، و بهداشت ضعیف دندانها، ناشی شود.

۸- فلوراید:

فلوراید ماده ای است که برای استحکام دندان و مقاومت آن در برابر پوسیدگی لازم است. اما مقدار زیاد آن سبب تغییر رنگ دندان شود. فلوراید اضافی ممکن است در آب آشامیدنی برخی مناطق موجود باشد که در این شرایط سبب زردی رنگ دندان‌‌‌‌‏های اغلب ساکنان آن مناطق می‌‌‌‌‏شود.

۹- آسیب به دندان‌‌‌‏ها:

ضربه به دندان در بسیاری از موارد موجب تغییر رنگ دندان می‌‌‌‏شود. خونریزی پالپ در هنگام ضربه خوردن و نفوذ آن به بخش عاجی عامل دیگری از تغییر رنگ است.

۱۰- دهانشویه‌‌‌‏ها:

دهانشویه ها در دندانپزشکی مصرف درمانی دارند و دندانپزشکان ممکن است تحت شرایط مختلف آنها را تجویز کنند. اما استفاده خودسرانه و بی‌‌‌‏رویه آنها مانند سایر داروها ضرر دارد. استفاده مداوم از آنان مخصوصا دهان شویه‌‌‌‏های حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید، باعث تیرگی دندانها و لکه دار شدن آنها می‌‌‌‏شود.

 

در مقالات بعدی به راه های رفع بد رنگی و زردی دندانها می‌‌‏پردازیم.