کرم خوردگی دندان

کرم خوردگی دندان اصطلاحی است که از کودکی بسیار شنیده این ، اگر مراقب نباشی یا اگر شیرینی زیاد بخوری،  کِرم دندانت را می‌‏خورد! احتمالا این جمله به گوش شما هم آشنا است. اگرچه این باور قدیمی بسیار عامیانه و به سختی باورپذیر است. اما می‌‏توان گفت تا حدی هم به واقعیت نزدیک است.

پژوهشگران در مطالعه‌‏‌‏ای جدید، تصاویر میکروسکوپی از موجوداتی بسیار ریز و عجیب شبیه به کِرم درون دندان‌‏های خلفی انسان به دست آورده‌اند که تا حد زیادی به این باور قدیمی مهر تایید می‌‏زند. از دوران‌‏های قدیم و در بسیاری از فرهنگ‌ها و اجتماعات، این اصطلاح رایج میان مردم وجود داشته که دندان‌ها با کِرم‌خوردگی دچار پوسیدگی و زوال می‌‏شوند.

متخصصان دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند که این ساختارهای کِرمی‌شکل را یافته‌‏اند، در این باره می‌گویند: «ما می‌دانیم که این اجزا «کِرم» نیستند، اما ماهیت اصلی آنها هنوز نامشخص است.» این مطالعه حاکی از آن است که ساختارها و فرم‌‏های استوانه‌ای یا لوله‌ای شکلی از بین حفره‌های طبیعی دندان‌ها به سمت بیرون رشد کرده‌اند.

درون هر دندان انسان بیشتر از پانصد هزار عدد از این استوانه‌ها در هر میلی مترمربع وجود دارد که به مثابه کانال‌های کشیده شده از اعصاب به سمت دندان انجام وظیفه می‌‏کنند. این استوانه‌ها حس گرمی و سردی را به اعصاب دندان منتقل می‌‏کنند.

متخصصان دندانپزشکی درباره ماهیت و منشا این ساختارها اظهار نظرهای مختلفی داشته‌‏اند. در پژوهشی تازه تصاویر دقیق‌تری از این موجودات تهیه شده، اما با این حال پرسش‌‏های بیشتری را در ذهن محققان ایجاد کرده است. شاید در آینده‌‏ای نزدیک با تداوم بررسی‌‏ها، محققان موفق به کشف ماهیت دقیق این ساختارها شوند.