نوشیدنی های مفید برای دندان کودکان

نوشیدنی های مفید برای دندان کودکان بسیار هستند اما در مقابل نوشیدنی های مضر نیز وجود دارد که میتواند برای سلامت دندان کودکان مشکل ساز باشد . بسیاری از والدین وقتی با پوسیدگی‌های دندان کودکان مواجه می‌شوند از خود سوال می کنند که چرا با وجود مراقبت ها و رعایت بهداشت دهان و دندان برای کودکان شان باز هم این مشکلات پدید آمده اند.

باید گفت این امکان وجود دارد که نوشیدنی هایی که کودک آنها را مصرف کرده است دلیل این پوسیدگی ها باشد. پس لازم است این موضوع را مورد بررسی قرار دهند کدام یک از این نوشیدنی ها میتواند برای بچه ها مشکل ساز باشد .

نوشابه، خطرناک ترین نوشیدنی دنیا:

کمتر کسی وجود دارد که از مضرات نوشابه بی اطلاع باشد. با اینکه به خوبی می‌دانیم نوشابه چه اندازه برای سلامتی مضر است، باز هم این نوشیدنی متاسفانه در سبد غذایی اکثریت خانواده های ایرانی یافت می شود. نوشابه برای کودکان به مثابه یک سم است. و دندانپزشکان اکیدا توصیه می کنند که به هیچ عنوان این نوشیدنی به کودکان داده نشود.

بسیاری از والدین ممکن است بگویند که کودک به خاطر وجود نوشابه است که غذای خود را صرف می کند و در غیر این صورت تمایل به غذا خوردن نشان نمی دهد. اما بایستی بدانیم نوشیدن نوشابه نه تنها نمی گذارد مواد مغذی موجود در غذا جذب بدن کودک شود، بلکه سبب دفع تمام ذخایر مفید بدن کودک از طریق ادرار می شود.

نوشابه حاوی مقادیر زیادی شکر و اسید است و فقط کافیست چند ثانیه این شکر و اسید با مینای دندان کودک تماس پیدا کند تا آن را شدیدا تخریب نماید. تخریبی که پس از مدتی آن را به شکل پوسیدگی مشاهده می‌کنیم. “نوشیدن نوشابه نه تنها نمی گذارد مواد مغذی موجود در غذا جذب بدن کودک شود بلکه سبب دفع تمام ذخایر مفید بدن کودک از طریق ادرار می شود”

به طور کلی خانواده سوداها بسیار اسیدی هستند و اسیدهای موجود در آن ها این توانایی را دارند که حتی بیش از مصرف مستقیم شکر و قند مینای دندانهای کودکان و بزرگسالان را از بین ببرند. به همین خاطر حتی نوشابه های رژیمی که فاقد قند هستند هم برای دندان ها بسیار پرخطر هستند. چرا که اسید سیتریک و اسید فسفریک در خود دارند. در مورد نوشابه های قندی که شکر فرآوری شده هم به این ترکیبات افزوده شده، این خطر بیشتر است و باکتری های مضر موجود در دهان را افزایش می دهد.

نوشیدنی های مفید :

تنها نوشیدنی هایی که دندانپزشکان مصرف آن را برای کودکان توصیه می کنند، آب میوه های طبیعی و فاقد شکر، آب، شیر و دوغ است. درمورد آبمیوه های کارخانه ای بایستی بدانیم که بسیاری از این نوع آب میوه ها بسیار اسیدی هستند و می توانند خطر افزایش حفره های دندانی را افزایش دهند. پس ضروری است که به کودک فقط آبمیوه های صد در صد طبیعی داده شود و برای باقی نماندن قند موجود در آبمیوه روی دندان های کودک نیز توصیه می شود بلافاصله دهان با آب شسته شود.

تاثیر منفی مرکبات و آب مرکبات بر روی دندان ها:

اگر چه مرکبات و آب مرکبات بسیار غنی از ویتامین سی هستند و خواص بسیاری در خود دارند، اما آنها همچنین حاوی مقادیری از اسید هستند که می توانند بر مینای دندان تاثیرات منفی گذاشته باعث تخریب آن شوند.

در خانواده مرکبات پرتقال کم اسید ترین میوه این دسته است. در حالی که لیمو ترش و گریپ فروت بیشترین حجم اسید را در خود دارند. بنابراین هروقت به کودک خود مرکبات و یا آب مرکبات می دهید، حتما پس از آن اقدام شستشوی دهان کودک کنید.

اثر مثبت و منفی شیر بر روی دندان کودک:

حتی شیرخواران تازه دندان درآورده هم ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند. این نکته ای مهم و جالب توجه برای والدین است. این پوسیدگی به سبب شیر دادن هنگام شب به کودک است که با رویش دندان ها باعث تغییر رنگ آنها می شود.

ممکن است برخی افراد فکر کنند که این تغییر رنگ به قطره آهن مرتبط است. اما با اینکه قطره آهن روی دندان هاله سیاه رنگی ایجاد می کند، در اکثر موارد علت این سیاهی شیر دادن به کودک در طول شب است. به خصوص طی بازه زمانی بین چهار تا  شش ماهگی.

دندانپزشکان توصیه می‌کنند شیر دادن به کودک در شب ها بیشتر کنترل شده در دفعات کمتر و محدود به وی شیر داده شود. همچنین توصیه میشود بعد از شیر دادن دندان های کودک تمیز شود در صورت عدم توجه به این موضوع پوسیدگی‌های وسیعی در دندان‌ها رخ داده که به سرعت باعث تخریب دندانها می شود. پس از آن به عصب می رسد و مشکلات زیادی به همراه خواهد آورد.

البته اگر پزشک متخصص اطفال تشخیص دهد که بایستی به کودک شیرخوار در هر زمان که نیاز باشد شیر داده شود، اولویت با این مسئله و حفظ سلامت کودک است. “با اینکه قطره آهن روی دندان هاله سیاه رنگی ایجاد می کند، در اکثر موارد علت این سیاهی شیر دادن به کودک در طول شب است”

در صورتی که شب هنگام به کودک شیر داده می شود، حتما باید با یک گاز استریل یا دستمال مرطوب تمیز دندانها را پاک کرده یا به کودک آب داد. تا لاکتوز موجود در شیر روی دندان ها اثر مخرب باقی نگذارد.

تاثیر شیر مادر بر روی دندان کودک بعد از دوسالگی :

بعضی از مادران گمان می‌کنند که شیر مادر بهترین ماده غذایی برای کودک حتی پس از دو سالگی است، اما مطالعات جدید نشان می دهد که شیردهی به کودک بعد از دو سالگی پوسیدگی دندان ها را در آینده به دنبال خواهد داشت.

در این پژوهش، محققان شیردهی و مصرف قند را در ۱۱۲۹ کودک در برزیل بررسی کردند. سپس دنداپزشکان دندانهای این خردسالان را در سن پنج سالگی معاینه کردند. نتایج حاکی از این بود که حدود ۲۳.۹  درصد از این کودکان دچار پوسیدگی دندانی شدید و ۴۸ درصد از آنان دچار پوسیدگی سطحی دندان شده بودند.

بنا به اظهار این متخصصان، کودکانی که دو یا بیش از دو سال از شیر مادر تغذیه کردند، ۲.۴ برابر بیش تر از دیگر کودکانی که کمتر از یک سال از شیر مادر تغذیه کرده بودند، به پوسیدگی های دندانی مبتلا شده بودند. به گفته سرپرست این گروه پژوهشی، این اتفاق می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. اما به هر ترتیب شیردهی بین ۱۲ تا ۲۳ ماهگی سبب پوسیدگی شدید دندان نخواهد شد.

بنا بر این تحقیقات حدود یک چهارم کودکان، بیست و چهار ماه یا حتی بیشتر از این مدت، از شیر مادر تعذیه کرده‌اند. به گفته یکی دیگر از متخصصان، شیردهی بیش از اندازه باعث افزایش مصرف مواد قندی می‌شود که نتیجه آن آسیب به دندان‌ کودکان است. به عقیده این متخصص، بین پوسیدگی دندان با شیردهی در روز و شب و نیز مصرف شیرینی و شکلات ارتباط بسیاری وجود دارد.