دندان عقل و زمان کشیدن آن

دندان عقل یکی از دندان هایی است در طول زندگی هر فرد ممکن است برای وی دردسرساز باشد . اما همین دندان پر دردسر ، دندانی است که دندانپزشکان سعی در نگهداری آن دارند و زمان کشیدن آن را موکول به وقتی میکنند که موردی خاص در آن باشد . اگر دندانپزشک تان به شما بگوید که دندان عقلتان بدون مشکل رویش کرده باید خودتان را خوش‌شانس بدانید.

بهتر است بدانید که دندان عقل سومین دندان آسیا و آخرین دندانی است که در دهان ظاهر می شود. این دندان معمولاً بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی شروع به رشد می کند. به سبب اینکه این دندان در سنین بزرگسالی و بعد از بلوغ شروع به رشد می کنند نام آن را دندان عقل گذاشته‌‏اند و فرق چندانی با سایر دندان‌های آسیا ندارد.

انواع دندان عقل

باید بدانید که دندان عقل نیز دارای انواع مختلفی است ، این انواع دندان عبارتند از :

۱-یک نوع از دندان عقل به صورتی است که به طور کامل و بدون مشکل بیرون آمده و رشد کرده است.

۲-نوع دیگر هنگامی است که سن فرد از ۲۵ سالگی هم گذشته و دندان هم هنوز در دهان ظاهر نشده است. اما پس از معاینه و رادیوگرافی مشخص می شود که دندان به صورت پنهان در فک وجود دارد. این نوع را دندان عقل نهفته می گویند چه بی علت نبودن فضای کافی نتوانسته رویش کند.

۳-نوع دیگر دندان عقل نیمه نهفته است که نصف دندان بیرون آمده و نیمه دیگر باز هم به علت نبودن فضای کافی نتوانسته خارج شود.

برخی افراد هم هستند که به طور کلی هرگز دندان عقل در دهان شان تشکیل نمی شود. برای تشخیص وضعیت دندان عقل در دهان، شخص بایستی پس از ۱۷ سالگی با مراجعه به دندانپزشک از وضعیت دندان عقل خود اطلاع حاصل کنند تا در صورت وجود مشکل برای آن چاره ای اندیشیده شود.

در اغلب افراد (شاید بیش از ۹۰ درصد) دست کم یک دندان عقل به صورت نهفته باقی می ماند و نمی تواند به طور کامل رشد کند. مشکلات دندان عقل می تواند باعث پوسیدگی دندان، فشار و آسیب به دندان‌های مجاور ، ایجاد کیست و عفونت و بیماریهای لثه شود.

دندان عقل نهفته

اگر دندان عقل دقیقاً در جای خود درآمده و دسترسی کافی برای تمیز کردن و مسواک زدن آن وجود دارد و نیز احساس درد و ناراحتی هم در آن ناحیه وجود ندارد هیچ نیازی به کشیدن دندان عقل نیست. اما اگر مسواک زدن آن به خاطر تنگی فضا به سختی انجام می شود و دندان عقل به خوبی تمیز نمی شود.

باقی ماندن آن باعث می‌شود که میکروب ها و باکتری ها بر روی آن باقی مانده و موجب پوسیدگی دندان عقل شوند. حتی ممکن است به تدریج به لثه و دندان های مجاور نیز آسیب وارد کند. این دندان لازم است کشیده شود. همچنین در صورت بروز درد در دندان عقل کامل شده کشیدن آن ضروری است. در مورد دندان های عقل نهفته و نیمه نهفته نیز که با درد و فشار احساس ناراحتی همراه هستند جراحی و خارج کردن آنها لازم و ضروری است.

در مورد سن مناسب برای کشیدن دندان عقل نهفته و نیمه نهفته باید بگوییم چنانچه علت های ارتودنسی وجود نداشته باشد، بهتر است تا حد امکان صبر کرد تا شاید دندان خودش نمایان شود. چرا که پس از آن خارج کردن آن راحت‌تر است و نیازی به جراحی نیست.