تحلیل لثه و عوامل مسبب آن

تحلیل لثه موضوعی است که باید حتما به آن توجه شود و در مورد آن سهل انگاری نشود . به دلیل این که چنانچه این توجه صورت نگیرد، تحلیل لثه در بلند مدت ممکن است منجر به از دست رفتن دندان های فرد شود. به همی دلیل لازم است به برخی پرسش ها از جمله چه عواملی سبب تحلیل لثه می شوند؟ و راه درمان آن چیست؟ پاسخ داده شود.

نشانه های تحلیل لثه چیست؟

بیاید قبل از هر چیزی در مورد نشانه هایی که میتواند برای شروع و یا درگیری تحلیل لثه به شما هشدار دهد با هم صحبت کنیم . در همین ابتدا لازم است بدایند که وقتی مجموعه دندان ها را مشاهده می کنیم ابتدا قسمتی سفید را می بینیم که تقریبا از محکم ترین بافت های بدن است.

به دنبال آن لثه صورتی رنگی را می بینیم که روی استخوان و قسمتی از دندان ها را می پوشاند. اگر لثه عقب نشینی کند یا تحلیل برود چند مشکل را احساس می کنیم. اولین مسئله حساسیت دندان است. ممکن است به دندانپزشک مراجعه کنید و دندانپزشک به شما می گوید که دندان شما پوسیده نیست اما حساس است مخصوصا به آب سرد و یا گرم. این یکی از نشانه های تحلیل لثه است.

عوامل تحلیل لثه

در مرحله بعدی اگر تحلیل لثه ادامه پیدا کند مشاهده می کنید که طول بخش بیرونی دندان شما زیادتر شده است و این از لحاظ زیبایی هم ظاهر مناسبی ندارد. نشانه دیگر آن این است که بعد از تحلیل لثه فواصل دندان ها افزایش یافته و مواد غذایی درون آن گیر می کند. به دنبال آن سبب پوسیدگی های بین دندانی می شود. تحلیل لثه علت های مختلفی دارد از جمله :

۱- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

نخستین عاملی که موجب تحلیل لثه می شود، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. وقتی پلاک های میکروبی روی سطح دندان جمع می‌شوند و بهداشت دهان و دندان به طور صحیح انجام نمی شود. این پلاک ها پس از چند روز تبدیل به جرم و رسوب های سختی می شوند. که به مرور زمان موجب تحلیل رفتن لثه و به دنبال آن باعث تحلیل رفتن استخوان حمایت کننده دندان لثه خواهد شد. پس اولین و مهمترین عامل تحلیل لثه عدم رعایت بهداشت است.

۲- عدم مسواک زدن صحیح

برخی از افراد نیز بیان می کنند که با وجود مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب هم دچار تحلیل لثه شده اند. این اتفاق به عدم مسواک زدن صحیح مربوط است. هر بخش از دندان ها بایستی به گونه ای صحیح و اصولی مسواک زده شوند. جهت حرکت مسواک روی دندان ها و میزان فشار لازم، نکاتی بسیار مهم در این موضوع هستند.

۳- وراثت و عوامل ژنتیکی

برخی از افراد مستعد ابتلا به بیماری‌های لثه‌ای و پریودنتال هستند که علت های وراثتی و ژنتیکی عامل آن است. در نتیجه این افراد باید بسیار بیشتر از سایرین از لثه و دندان‌های خود مراقبت کنند و اصول صحیح در بهداشت دهان و دندان را به کار گیرند.

۴- استرس و اضطراب

فشارهایی که به سبب استرس و اضطراب بر روی فک به وجود می‌آیند و فشارهایی که به استخوان های فک وارد می شوند، باعث عقب نشینی لثه ها می گردند. وقتی لثه عقب ‌نشینی می‌کند به تبع آن استخوان هایی که از داخل لثه و دندان ها را حمایت می کنند آنها هم از بین میروند.

انجام معاینات منظم و دوره ای نزد دندان پزشک در پیشگیری از ابتلا به تحلیل لثه بسیار موثر است. چرا که تحلیل لثه بسیار تدریجی و بدون بروز درد و ناراحتی ایجاد می شود و شخص ممکن است زمانی پی به این موضوع به ببرد که بیماری بسیار پیشرفت کرده است.

در این صورت ممکن است دیگر راهی جز درمان جراحی وجود نداشته باشد. اما در صورت مراجعه منظم به دندانپزشک و بررسی به موقع، دندانپزشک از طریق جرم گیری پلاک ها و جرم های احتمالی را از بین برده و توصیه های بهداشتی لازم را به فرد گوشزد می‌کند.

راه درمان لثه تحلیل رفته چیست؟

پیوند لثه راه حلی است که دندان پزشکان برای لثه تحلیل رفته پیشنهاد می دهند. هنگامی که تحلیل لثه به گونه‌ای عمیق وجود داد، چه به صورت کلی در تمام دندانها و چه به صورت محدود در یک یا دو دندان، باید حتما درمان پیوند لثه انجام پذیرد.

انواع پیوند لثه

همانگونه که گفتیم پیوند لثه یکی از راه های مهم درمانی در تحلیل لثه است که به دو صورت انجام میشود :

۱- با استفاده از بافت دهان خود فرد.

اگر بافت خوبی در دهان بیمار به خصوص در ناحیه سقف دهان وجود داشته باشد دندان پزشک می‌تواند از این بافت برای پیوند استفاده کند. به آن بافت هم بند یا اتو گرفت می گویند.

۲- با استفاده از بافت های ساخته شده آزمایشگاهی (سنتتیک)  یا بافت بدن سایر انسانها و حیوانات (الوگرفت)

بافت الوگرافت بافت انسانی دیگر است که در بانک های مخصوص نگهداری می شود. هر دو روش پیوند می‌توانند موثر و کارآمد بوده و با درصد موفقیت بالایی همراه باشند. در هر صورت تحلیل لثه موضوعی است که باید حتما به آن توجه شود و در مورد آن سهل انگاری نشود. به دلیل این که چنانچه این توجه صورت نگیرد، تحلیل لثه در بلند مدت ممکن است منجر به از دست رفتن دندان های فرد شود.